Melayu pun sayang anjing |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }

Your Car Solution providers

Pinjaman blacklist ok

Tu hari saya menonton rancangan 360 dan melihat kekejaman ke atas anjing dan kucing oleh mereka yang sebenarnya dipikulkan tanggungjawab. Terasa sayu melihat haiwan ciptaan Allah di perlakukan sebegitu.

Di zaman Rasulullah SAW ada mengisahkan mengenai seseorang pelacur yang dijanjikan syurga kerana memberi air kepada anjing yang hampir mati kehausan. Begitulah Rasulullah SAW sendiri tidak memandang hina kepada anjing walau pun umat Islam dilarang memegangnya. Ustazah saya dahulu ada menerangkan bahawa orang Islam hanya diharamkan memegang anjing yang basah dan kalau terpegang di wajibkan samak untuk menyucikannya.

Teringat isu hangat tahun lepas mengenai pelajar verterinar yang bergambar memeluk anjing. Anjing ialah haiwan yang sensitif bagi orang Melayu, jarang sekali orang Melayu membela anjing tetapi ada juga terdengar orang Melayu yang membela anjing untuk menjaga keselamatan rumah atau ladang mereka. Apa persepsi anda kepada orang Melayu Islam yang memelihara dan memegang anjing? Kita mesti berpandangan negatif dan memandang hinasehingga melupakan anjing juga adalah haiwan ciptaan Allah.

Ada teman yang mengesyorkan saya satu blog panas mengenai orang Melayu yang cintakan anjing iaitu http://kittun.blogspot.com

Related Posts by Categories0 comments

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates