Bunuh diri,gila,buruk siku kerana kalah |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }
16 Apr 2009 1:46AM CALON-calon wakil rakyat yang gagal dalam Pemilu (Pemilihan Umum) 2009 Indonesia baru-baru ini, tiba-tiba mengalami sakit jiwa; ada mati terkejut dan ada yang bunuh diri; malahan ada yang bertindak aneh mengambil balik sumbangan yang telah diberi kepada pengundi.

Kejadian-kejadian selepas pilihan raya umum legislatif 2009 Indonesia ini mungkin aneh bagi rakyat Malaysia tetapi hakikatnya ia memang terjadi.

Media massa tempatan Rabu melaporkan calon wakil rakyat Sri Hayati, yang kalah untuk merebut kerusi Dewan Perwakilan Rakyat Daerah - seperti Dewan Undangan Negeri di Malaysia - Kota Banjar ditemui mati dipercayai akibat menggantung diri di sebuah bangsal di Ciamis, Jawa Barat pada pagi Selasa.

Sri Hayati, 23, dan bertudung, adalah calon Parti Kebangkitan Bangsa (PKB) bertindak nekad dipercayai kerana tidak tahan menanggung malu mendapat jumlah undi yang kecil.

Suaminya, yang enggan disebutkan namanya, menafikan tindakan isterinya itu kerana kalah dalam pilihan raya tetapi berkata Sri Hayati yang sedang hamil empat bulan itu tiba-tiba jadi seorang pendiam dan sering meminta maaf kepadanya walaupun antara mereka tidak ada sebarang masalah.

Ketua pusat rehabilitasi itu Supono Mustajab berkata mereka berasal dari Jawa Barat, Jawa Timur dan Jawa Tengah, termasuk juga anggota 'pasukan sukse' (anggota pasukan kempen) calon-calon itu yang terkejut berat dan tidak dapat menerima hakikat kekalahan walaupun telah banyak mengeluarkan wang kempen.

Wisma Rehabilitasi yang didirikan Supono mempunyai 25 bilik khusus bagi caleg yang terganggu jiwa mereka dan siap dengan 11 orang doktor termasuk pakar sakit jiwa, yang merawat mereka secara kerohanian juga bersama dengan lebih 100 pesakit jiwa dari kalangan orang biasa.

Laman web Kompas pula melaporkan hospital sakit jiwa di Palangkaraya kini turut merawat lima pesakit selepas pengundian 9 April iaitu dua orang calon yang gagal dan tiga yang lain merupakan penyokong parti.

"Kesan kekalahan dalam pemilu tidak hanya menimpa caleg secara peribadi, malah juga terjadi pada penyokong dan keluarga terdekat, kata Ketua hospital itu Wineini Marhaeni Rubay.

Menurutnya, seorang daripada caleg itu masuk ke situ 'dalam kondisi gila' pada 10 April dan diberikan rawatan darurat sebelum dihantar ke Yayasan Joint Adulam Ministry, Palangkaraya, tempat penampungan orang "gila".

Seorang lagi calon wakil rakyat Parti Keadilan dan Persatuan Indonesia (PKPI), Lazuardi, yang bertanding di Kota Pontianak, Kalimantan Barat, meninggal malam Isnin selepas beberapa jam mengikuti pengiraan undi, disyaki kerana terlalu keletihan dan "stress" akibat berkempen serta tidak menang.

Sehari sebelum itu, Sri Sumini, calon Parti Demokrat di Solo, Jawa Tengah, meninggal akibat serangan jantung dan menurut keluarganya, sejak masa kempen hingga selesai pengundian dia menjadi lebih pendiam dan terlihat seperti memendam beban fikiran berat.

Selain kes-kes itu, banyak juga calon yang menghadapi tekanan jiwa yang berat dipercaya kerana hasrat besar untuk menjadi wakil rakyat gagal dicapai dan tidak tahan menanggung malu kerana 'orang kampung semua sudah tahu' apatah lagi banyak juga yang bergolok bergadai untuk menampung biaya kempen.

Dasyatnya politik...


Turunkan berat badan secara sihat tanpa kenaikan semula sambil menjana pendapatan lumayan

Gempar!! Membongkar rahsia bagaimana seorang pelajar mampu memiliki Mercedes Benz SLK200 dan pendapatan sebanyak RM130,000 Sebulan!

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories0 comments

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates