Toyota Vios, Honda City VS Proton Persona |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }

duit survey

pinjam duit


Kepada sesiapa yang ingin membeli kenderaan yang jimat minyak (bermakna untuk save duit $$$, BETUL TAK?)

Ini pengiraan dari segi kos minyak sahaja tidak dibandingkan dengan prestasi,prestij dan maintenance.

Mari sama-sama kita buat satu pengiraan mudah sebelum anda membuat keputusan untuk membeli kenderaan yang agak MAHAL (bagi sesetengah golongan) berbanding kenderaan buatan Malaysia (PROTON).
Bukannya nak condemn mana-mana jenama kenderaan, tapi hanya untuk berkongsi pendapat dari segi PENJIMATAN . (WANG $$$$ yang dibelanjakan).

Untuk kenderaan 1.6 cc

Harga Vios : RM 74000
Harga Honda City: RM 84000
Harga Proton: RM 56800 (Katalah PERSONA)
PERBEZAAN HARGA
Vios Vs Proton: RM 17200
Honda City Vs Proton: RM 27200

Diandaikan dalam masa 4 tahun, millage kenderaan anda akan mencecah 100,000 km. So, pernahkah anda membuat pengiraan, berapa yang dibelanjakan untuk pembelian petrol?.

Katakanlah, harga petrol sekarang adalah RM 2.70 se-liter. Dan andaikan juga kenderaan seperti PERSONA menggunakan minyak sebanyak 7 Liter/ 100 km yang mana agak tinggi kalau dibandingkan dengan VIOS dan HONDA CITY.

Dengan itu untuk 100,000 km harga pertol yang dibelanjakan adalah seperti perkiraan berikut:
100000 (km) bahagi 100 (liter) = 1,000 darab 7 (liter) = 7,000 darab 2.7 (harga minyak seliter) = RM 18,900.00

DENGAN ITU, PEMBELIAN PETROL UNTUK KENDERAAN PERSONA ADALAH SEBANYAK RM 18,900 BAGI PENGGUNAAN SEBANYAK 100,000 KILOMETER. (4 TAHUN)

Harga Kenderaan (PERSONA) campur (+) Jumlah Petrol yang digunakan (100,000KM) BERSAMAAN = RM 75,700

IKLAN BARU BAGI HARGA KENDERAAN
Toyota VIOS: RM 74000 (tanpa petrol)
Honda City: RM 84000 (tanpa petrol)
Proton PERSONA: RM 75,700 (TERMASUK petrol untuk perjalanan sehingga 100,000km) DIANGGARKAN DLM 4 TAHUN
HA!!!! NAK PILIH YANG MANA!!!. TEPUK DADA TANYA SELERA.

SEKADAR BERKONGSI IDEA. WALAUBAGAIMANAPUN, TERPULANG KEPADA PILIHAN ANDA.


1000 USAHAWAN TOPUP E-LOAD DIKEHENDAKI, UNTUNG SEHINGGA 5%

KURSUS TERNAKAN KETAM (MASA TERHAD)

Penemuan Ajaib Jus Manggis, Kesihatan & Kewangan... Daftar Percuma

JAMINAN 100% INCOME RM100,RM200,RM700@LEBIH TANPA MENAJA!!

Tambah KETINGGIAN 3cm-9cm Dalam Tempoh 90 Hari. Jaminan 100% Wang Dikembalikan

Cara Melambatkan Pancutan (18+ sahaja!)

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories



11 comments

  1. zackrossi  

    April 1, 2009 at 10:10 AM

    Andaian yang berat sebelah. Kenapa x menyatakan jumlah penggunaan minyak per KM & Nilai penggunaan minyak utk tempoh 4 tahun bagi 2 model kete Jepun nie? Patriotik atau x bukan persoalan. Tapi fakta2 lain yg harus diambil kira. X semua mampu beli kete Jepun lebi2 lagi yang baru. 2nd mampu lah, tp dah 5-10 tahun usianya.

  2. iLhAm_bEcKs  

    April 1, 2009 at 11:05 AM

    ble da bli yg scond..pham2 la..
    mntnnce ag tnggi..
    kan kan!!
    sy stuju dgn zackrossi!!

  3. abikhsan  

    April 1, 2009 at 11:50 AM

    Not an apple to apple comparison. Shall be fact and figures not andaian itu dan ini.

  4. degawan  

    April 1, 2009 at 12:02 PM

    Aku setuju dengan zack & abiksan. ntahapahapantah. Macam x belajar matematik plak. Patut delete je posting ni. Agen kereta honda & toyota kot ni. Hahahaha

  5. Chelina  

    April 1, 2009 at 12:02 PM

    pandai je ko ni blalang... ko sendiri pakai honda

    org lain ko suruh pakai persona pulak, xpe la semangat patriotik tu .

  6. Admin  

    April 1, 2009 at 12:19 PM

    Simple calculation utk minyak sahaja, dah declaire kat post tu.

    Cuma nak beritahu harga persona campur dengan minyak 4 tahun sama dengan harga Honda City dan Toyota Vios baru.

    kepada degawan, fahamkan artikel tu betul-betul baru nak komen.

    hehe chelina

  7. degawan  

    April 2, 2009 at 10:34 PM

    Encik Admin....

  8. degawan  

    April 2, 2009 at 10:36 PM

    En Admin,nak tanye sikit boleh? City dengan vios tu x pakaii minyak ke? Boleh guna air ke? Kalau nak buat comaprison yang betul, kenapa x kira minyak utk city & vios utk 4 tahun skali gak. Harap en admin paham le. Jangan panda nak balas komen je. Huhuhu

  9. fauzan  

    April 6, 2009 at 9:30 AM

    hehe. encik amin tak buat calculation kat honda n vios tu sebab dia suruh pikir la sendiri. :) tak faham2 lagi ker?

  10. AMPANGBOY  

    May 21, 2009 at 4:47 PM

    Fuel consumption:

    1) PERSONA - MANUAL - 6.4 L/100 KM - AUTO (4 SPEED) - 6.8 L/100 KM (RM11.20 - RM11.90) - 100KM/J
    2) HONDA CITY IVTEC (AUTO 5 SPEED) - 1 L/15 KM - 6.7 L/100 KM - (RM11.73) - 100KM/J
    3) VIOS VVTI (AUTO 4 SPEED) - RM14/100 KM - dlm 8 L/100 KM - (RM14) - 100KM/J

    pada harga minyak Sept 2009 (RM1.75 litre for RON 95)

    So pandai2 la kira ekk..Hehehe

  11. JOE2012  

    July 13, 2015 at 12:32 AM

    Untung beli persona la mksudnya

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates