This is Malaysian...Please offer your seat! |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }







Dari inbox admin

This is Malaysian...Please offer your seat! Jangan jadikan diri anda macam mangkuk!!!!



Saya mengambil photo ini pada Isnin 6th April 6.30pm, dalam Komuter from KL Central. Kejadian ini mungkin sudah menjadi lumrah orang zaman ni tapi kita mesti berubah.

Malangnya anda boleh lihat perempuan mendukung anaknya berdekatan dengan pintu. Bayangkanlah bagaimana susahnya dia ketika itu. Anaknya sedang tidur.

Dan tengoklah 4 orang awek yang sedang duduk. Perempuan yang memakai baju kurung kelabu sedang tidur (saya maafkan dia la kerana dia sedang nyenyak tidur dan bangun selepas beberapa stesyen berhenti)

Perempuan berambut panjang yang duduk disebelahnya sedang sibuk SMS. Perempuan yang memakai headphone menawarkan tempat duduknya selepas 15-20 minit (atau mungkin dia perasan saya sedang mengambil gambar).

Dan paling sakit hati...perempuan bert-shirt merah just buat2 tak tau..atau berpura-pura tak nampak akak yang mendukung bayi tu. Selepas perempuan berbaju biru tu offer tempat duduk baru dia cuba melihat-lihat manja baby yang sedang tidur tu.

Apa ini semua??? Pentingkan diri sendiri, tidak pedulikan orang lain, lu lu, gua gua, selfish?

Kejadian ini berlaku kerana kita yang membenarkan ianya berlaku. Kepada yang tidak pernah atau jarang naik LRT,komuter atau lain-lain kenderaan awam ini lah hakikat sebenarnya yang berlaku. Bersyukurlah kerana anda bukan salah seorang yang terpaksa menggunakan kenderaan awam.

Selepas melihat ini apa perasaan anda? Marah, sedih atau buat bodoh jer sebab ni perkara biasa. Cuba anda bayangkan anda di tempat perempuan yang mendukung bayi tersebut. Benda ini tidak mustahil akan berlaku kepada keempat-empat awek ini di masa depan.

Jadikan kebiasaan untuk menawarkan tempat duduk atau meminta orang yang sedang duduk (jika mereka sihat walafiat) untuk menawakan tempat duduk mereka kepada orang yang lemah seperti kes perempuan mendukung bayi di atas, perempuan mengandung, warga emas atau orang yang lemah tanpa mengira bangsa atau agama.

Be a better Malaysian!



"Gegaran Sudah Dirasai Di Putrajaya...Bakal Meletus Di Malaysia Bermula Di Jepun"


"Rahsia Buat Duit di Internet Sehingga Menghasilkan Pendapatan $3,046 Setiap Bulan Terbongkar!"


Rahsia Atas Ranjang | Untuk bacaan dewasa sahaja!

Turunkan berat badan secara sihat tanpa kenaikan semula sambil menjana pendapatan lumayan

Gempar!! Membongkar rahsia bagaimana seorang pelajar mampu memiliki Mercedes Benz SLK200 dan pendapatan sebanyak RM130,000 Sebulan!

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories



6 comments

  1. layla  

    May 15, 2009 at 9:46 AM

    tak sanggup nak tengok gelagat orang macam nie yang pentingkan diri sendiri,sian kat baby tu...

  2. saifulazrul  

    May 16, 2009 at 2:50 AM

    Wife saya yang mengandung pernah mengalami keadaan yang sama. Alhamdulillah, saya ada di sisi untuk beliau berpaut kepada saya sambil saya mendukung anak.

    Saya cukup kagum dengan betapa 'gentleman'nya warga Eropah yang memberikan tempat duduknya kepada seorang lelaki tua di LRT KLCC. Masyarakat kita maih banyak yang perlu dipelajari...

  3. abikhsan  

    May 18, 2009 at 12:11 PM

    Dah hampir 5 tahun guna public transport @ komuter and LRT dan memang selalu nampak insiden camni... Sadiskan...????

    Dulu pernah ada iklan kat TV yang mana Adlin Aman Ramli jadi modelnya... tapi kabinet suruh banned sebab jatuh imej orang Melayu. Pak Menteri pernah naik komuter dengan LRT ke...???

    That's reality....

  4. Fakhrul  

    May 19, 2009 at 11:06 AM

    bukan ni yang dalam dunialelaki.blogspot.com ker?

    yg tu siap xder watermark lagi. hurmmm

  5. akmal hussin  

    May 21, 2009 at 4:49 PM

    memang betul sikap org melayu yg tak sedar di untung. Perkara yg sama pernah terjadi kt Akak. Anak2 remaja kita butakan mata sj bila tgk akak time tu tgh sarat mengandung ketika naik bas dgn keadaan yg bersesak2. Satu lg cerita Sorang driver bas yg dh separuh umur dgn suara yg keras pun bersikap kurang ajar bila akak lambat berjln menaiki bas. Dia ingat mengandung ni ringan ker perut kita? Raser cam nk penampor biar bisu jer driver tu.Hhehe

  6. akmal hussin  

    May 21, 2009 at 4:50 PM

    This comment has been removed by the author.
Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates