Lagu Terang Bulan bukan ciptaan Indonesia |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }





tip besarkan buah dada due 8 Sept



Waduh, enak saja loe gelar Malaysia sebagai Maling-sia..Indonesia juga maling juga deh. huhu

Utamanya bila ekstrem Indonesia marah sangat dengan mengatakan Malaysia klaim budaya Indonesia. Perkataan 'klaim' juga dah maling dari perkataan Inggeris.

Yang kedua perkataan sweeping oleh pasukan buluh runcing.


Pastu diaorang kata Terang Bulan adalah ciptaan rakyat Indonesia. Sebenarnya lagu Terang Bulan adalah dari melodi lagu berjudul La Rosalie ciptaan Pierre-Jean de BĂ©ranger (1780-1857)

Lagu tersebut sangat popular ketika itu dan melodinya digunakan oleh Sultan Perak ketika itu sebagai lagu Negeri dengan tajuk Allah Lanjutkan Usia Sultan sebelum diadaptasi menjadi lagu Negaraku pada tahun 1957 oleh Tunku Abd Rahman dan panelnya.

Aduh lagi malu ya kalau 'klaim' ciptaan orang lain sebagai ciptaan sendiri. Dah kira 'bapak maling' nih.

Berikut adalah lirik lagu Terang Bulan

Terang bulan
Terang di pinggir kali
Buaya timbul disangkalah mati
Jangan percaya mulutnya lelaki
Berani sumpah 'tapi takut mati
Jangan percaya mulutnya lelaki
Berani sumpah 'tapi takut mati

Waktu potong padi di tengah sawah
Sambil bernyanyi riuh rendah
Memotong padi semua orang
Sedari pagi sampai petang

Waktu potong padi di tengah sawah
Sambil bernyanyi riuh rendah
Bersenang hati sambil bersuka
Tolonglah kami bersama sama

Sumber : http://en.wikipedia.org/wiki/Terang_Bulan


"Best auto cars blog-Review dream cars,MotorShow,Jaguar,BMW,Ferrari,Lamborghini,Hyundai,Mercedes,Rolls Royce,Bently,Lexus,Honda,Toyota and more!"


"EUMORA, memberikan anda wajah yg cantik berseri, dan kesannya dpt dilihat hanya dlm 3 minit shj"


"Chatting pun boleh dapat duit..Hari-hari duit masyuk!"



"Ketahui bagaimana kami membantu beberapa pelajar sehingga mereka berjaya membuat sale RM226k hanya dengan online"


"Student Buat RM1000 Sehari Bersama Ecofirst Products Secara Online/Offline"

"Shopping di Giant, Kamdar dapat duit, isi minyak di Petronas dapat duit. Percuma RM50"

"Satu pendedahan mengenai KWSP - Ada sesuatu yang wajib anda tahu mengenai KWSP"

"HAPUSKAN KETIAK HITAM,JERAWAT DI MUKA/BADAN,JERAGAT,PANAU DGN BERKESAN SECARA SEMULAJADI"

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories



10 comments

  1. ~wan~  

    September 12, 2009 at 6:24 AM

    susah bila gadoh dgn org kurang bijak...

  2. Azrul Hisham  

    September 12, 2009 at 9:37 AM

    indon fikiran diorang agak primitif...kalau diorang leh sweeping orang Malaysia di sana, apa kata kita sweeping orang indon yg bersepah kat Malaysia ni...hehe

  3. elayanz  

    September 12, 2009 at 5:30 PM

    btul 2... aku pun cadangkan kite sweep je indonesian yang tak sedar dek untung nie... dh la byk dtg sbg pndtg asing... ntah2 yang x puas hti 2 sume yang dah kene anta balik... dtg malaysia jd maling... rompak rumah ak... hampeh punye indon.

  4. Mohd Asnawi  

    September 13, 2009 at 1:24 PM

    aku rase baik jgn sweeping rakyat Indon kat Malaysia, xkan kite pn nak jadi cam deorg?
    senang je nak tangani, buat dek je, nnti mereka yg kuat berkokok tu penat(sbb xdilayan) nnti berhentila deorg, indon ni bersembang kuat...
    pelik nape deorg xsuke dipanggl Indon, lg satu kempen panggl Malingsia xdtgkn kesan pn kat rakyat Malaysia sbb kebanyakan xpaham ape tu Maling? lol

  5. zackism  

    September 14, 2009 at 12:11 AM

    xckp 14 line on bndera tu ..

  6. adiadia  

    September 14, 2009 at 11:07 AM

    bendera negara mn dierang pijak? ko tahu x? negara baru ke hape? sbb bndera malaysia ada 14 baris. bintang pon ade 14 bucu.

  7. Iz_JaT  

    September 14, 2009 at 3:38 PM

    seram gak camani..

  8. Iz_JaT  

    September 14, 2009 at 3:38 PM

    seram gak camani..\
    :P

  9. Cha Cha Doe  

    September 15, 2009 at 3:23 PM

    maling? maling tu pencuri.. sial? sial tu celaka.. so malingsial tu pencuri yg celaka.. sapa yg mencuri je lah celaka.. apakata nama 'indon-ni-sial' (sebut laju sikit kasi bunyi mcm nm negara dia)... ha.. tu dah terang2 dah sape tu....

  10. bokbon  

    November 27, 2010 at 11:02 AM

    pembetulan saudara, lagu asal terang bulan bukan La Rosalie seperti yang saudara nyatakan, tetapi Memula Moon nyanyian dan ciptaan individu yang saudara sebutkan.

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates