Kempen tutup elektrik 28 Mac |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }

duit survey

pinjam duit

Pada 28hb Mac pukul 8 pm ( waktu Malaysia) , semua digesa menutup semua sumber elektrik selama sejam untuk menyokong kempen global warming yang dipanggil "Earth Hour".

Kempen ini dianjurkan oleh WWF. Jika anda berfikir untuk mewariskan kehijauan bumi ini, mari mendaftar di http://www.earthhour.org/signup/ dan tutup suis utama elektrik anda.

kempen Earth Hour @ isuhangat*Sekadar gambar hiasan

Untuk info lanjut boleh melawat laman panda.org . Mungkin ada yang berkata ini adalah propaganda Barat dan berfikiran sejam tu apa nak dibuat? Anggaplah ini satu simbolik mengingati dan menyayangi bumi ini.

Sebenarnya idea untuk shutdown elektrik selama sejam ni adalah untuk jimatkan penggunaan tenaga (janakuasa). Kalau 200,000 orang shutdown elektrik, jumlah tenaga yang diperlukan untuk menjana elektrik di stesen janakuasa dapat dikurangkan. Kalau 200k orang drive dibandingkan 200k orang on lektrik selama 1 jam. 200,000 orang yang menggunakan elektrik masih memberikan kesan yang lebih buruk. Tak tahulah kalau stesen janakuasa sekarang menggunakan Petrol Tanpa Plumbum.

Sebab apa 1 jam, dan pukul 8-9? Sebab, selepas 1 jam, pukul 8-9 di malaysia. Masuk pulak pukul 8-9 di negara lain. Secara teorinya, selama 60jam, tiap-tiap satu negara di seluruh dunia akan menutup elektrik selama 1 jam secara berselang-seli. Selepas malaysia tutup 1 jam, thailand pulak tutup 1 jam, kemudian thailand bukak balik, vietnam pulak off, dan seterusnya

Anda mesti ingat kisah banjir di Johor dan Pantai Timur dahulu, kisah tanah runtuh di Bukit Antarabangsa dan lain lain lagi. Itu perkara yang terjadi di Malaysia kalau dikira di seluruh dunia berapa banyak lagi la. Ini semua adalah angkara tangan manusia.

Sanggup kah anda meninggalkan air-cond,kipas angin,astro, peti ais dan sebagainya. Serta janganlah pula jem di jalanraya kerana semua nak merewang kerana nak shut down elektrik di rumah. Petrol tu pun dikira pencemaran juga tau.

Eh aku tak la, tu tokey kilang lagi teruk... kurangkan berfikiran negatif.Kita akan bertanggunjawab kepada anak cucu cicit kita kerana mewariskan bumi yang dah tak stabil econya ni.

JAMINAN 100% INCOME RM100,RM200,RM700@LEBIH TANPA MENAJA!!

Tambah KETINGGIAN 3cm-9cm Dalam Tempoh 90 Hari. Jaminan 100% Wang Dikembalikan

Cara Melambatkan Pancutan (18+ sahaja!)

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories0 comments

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates