Imam Syafie berasal dari Gaza |ISUHANGAT function replace_date(d){ var da = d.split(' '); day = ""+da[2].replace(/,/,"")+""; month = ""+da[1].slice(0,3)+""; document.write(day+month); }Pinjaman blacklist ok

Salam,

Imam Syafie, imam mazhab rakyat Malaysia berasal dari Gaza. Fakta ni saja kurang "glamour".

Tahniah kepada Gaza kerana melahirkan seorang ulama yang hebat.

Menurut Dr Ahmad Asy-Syurbasi di dalam bukunya Al Aimmatul Arba'ah, Imam Syafie berasal dari daerah Ghazzah, Palestine dan membesar di daerah 'Asqalan.

Imam Ahmad pernah berkata, "Diceritakan daripada nabi bahawa Allah akan menghantar kepada umat ini seorang pembaharu agama, Umar Abdul Aziz dihantar untuk seratus tahun pertama dan aku berharap Imam Syafie adalah pembaharu abad kedua"

Imam Syafie seorang ulama hebat, beliau banyak menghafal hadith. Telah diceritakan bahawa beliau telah menghafal kitab Al-Muwatta hanya selama 9 malam. Beliau telah menyusun 13 buah kitab di dalam pelbagai bidang yang diguna pakai sehingga sekarang. Mazhab Syafie diikuti oleh rata-rata rakyat Malaysia, Indonesia, Brunie.

Kalau nak cerita pasal Imam Syafie, memang panjang.

Hari ini bandar Asqalan yang terletak lebih kurang 18 km dari Gaza itu dan merupakan salah satu wilayah Israel. Majoriti orang-orang di Gaza hari ini merupakan warga asal Asqalan yang telah diusir pada suatu ketika dahulu.

Asqalan telah dijajah. Gaza telah "dimusnahkan".

Wallahu'alam.


Cara Melambatkan Pancutan (18+ sahaja!

Bagaimana suri rumah mendapat RM4329.60 Dalam Masa 3 hari!

Iklan Di ISUHANGAT!

Related Posts by Categories0 comments

Blog Widget by LinkWithin


Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds
  • Amazon Associates