adsense

20 April, 2007

Resepi Hangat: TEMPOYAK IKAN KEMBUNG



TEMPOYAK IKAN KEMBUNG

cili merah atau cili api (ikut nak pedas mana)
tempoyak secukupnya
air secukupnya
garam/gula

tumbuk cili sampai lumat. masukkan air dlm periuk. masukkan 3 sudu besar tempoyak dan cili yg ditumbuk tadi ke dlm periuk yg berisi air. lps tu masukkan ikan. masak hingga ikan empuk dan rasakan gula dan garam.

p/s boleh juga letak serai yg di ketuk.

TAUHU TELUR

tauhu telur
sayur cina (tak tau la nama dia, saya beli kat c4)
bwg putih
bwh merah
sos tiram
kicap sotong
garam

goreng tauhu telur dulu. ketepikan. tumis bwg merah/putih hingga naik bau. masukkan sedikit air, sos tiram, kicap sotong dan garam. kemudian masukkan sayur dan terus tutup api. last sekali masukkan tauhu tadi dan gaul sebati dgn kuah dlm kuali tu.


No comments:

Blog Widget by LinkWithin