Juadah ceruk rantau Negeri Sembilan |
Daging Salai Masak Lemak Cili Api Bahan-bahan: 1 kg daging lembu | dipotong nipis dan disalai 2 biji kelapa | ambil santannya 10 biji terung telunjuk 15 biji asam belimbing buluh 15 ulas cili padi | ditumbuk 4 cm kunyit hidup | ditumbuk Garam secukup rasa Cara Memasaknya: 1. Masukkan santan, cili padi dan kunyit yang ditumbuk ke dalam periuk. 2. Dididihkan, kemudian masukkan garam secukup rasa bersama dengan terung telunjuk dan belimbing buluh. 3. Biarkan seketika dan masukkan daging. Masak sehingga ramuan mesra dan sedia untuk dihidang. Info: |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
Juadah ceruk rantau Negeri Pahang |
Pais Tempoyak Ikan Talapia Bahan-bahan: 1 ekor ikan talapia | saiz sederhana 3 sudu makan tempoyak baru 20 biji cili padi | ditumbuk lumat 1 labu bawang besar | diracik 1 batang serai | dihiris kecil 25 mm kunyit hidup | ditumbuk lumat 2 sudu makan santan Garam secukup rasa Daun pisang Cara Memasaknya: 1. Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama. 2. Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi. 3. Tuangkan santan di atas badan ikan. 4. Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar. Info: |
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
Juadah ceruk rantau Negeri Johor |
Asam Pedas Ikan Pari Bahan-bahan: 1 kg ikan pari 20 tangkai cili kering | dikisar 6 ulas bawang putih | dikisar 6 ulas bawang merah | dikisar 2 cm kunyit | dikisar 4 batang serai | diketuk 1 sudu makan stok ikan bilis 650 ml air 4 sudu makan asam jawa | dibancuh dengan 300 ml air 30 gm daun kesum Garam secukup rasa Minyak untuk menumis Cara Memasaknya: 1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak. 2. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih. 3. Masukkan daun kesum, serai bersama dengan air asam jawa. 4. Setelah itu, masukkan stok ikan bilis dan garam secukup rasa. 5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih. 6. Masak sehingga ikan empuk dan sedia untuk dihidang. Info: |
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
Juadah ceruk rantau Negeri Melaka |
Siakap Umbai Tiga Rasa Bahan-bahan: 1 ekor ikan siakap 375 ml sos tomato 250 ml sos cili 125 ml sos tiram 10 biji cili padi 1 sudu teh gula pasir 20 gm nanas | didadu Sedikit daun bawang Sedikit bawang goreng Minyak untuk menggoreng Cara Memasaknya: 1. Goreng ikan siakap hingga masak. Angkat dan ketepikan. 2. Masak semua sos dalam satu kuali hingga mendidih. 3. Kemudian masukkan nanas, cili padi dan daun bawang. Kacau sekejap dan tuang atas ikan goreng tadi dan tabur bawang goreng. Info: |
ISU-isu SEMASA gambar VIDEO link CERITA info RESEPI pepatah KELAKAR gambar artis DAN macam-MACAM ada YANG HANGAT-HANGAT BELAKA....!!!!
28 June, 2007
Juadah ceruk rantau Negeri Sembilan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment