adsense

17 August, 2007

Ikan Kukus dengan Sos Pedas Masam




Bahan-bahannya:

Seekor ikan siakap atau kerapu sederhana besar

10gm Bawang merah
10gm Bawang putih
10gm Halia
3gm Cili padi
10gm Cili merah
20gm Sos plum
1biji Plum bergaram
20gm Taucu
10gm Air
1/6 sudu teh Kicap pekat
1/4 sudu teh Gula

Untuk hiasan:

Daun bawang
Hirisan lobak merah
Cili merah
Daun pasli

Cara-cara memasak:

1. Kukus ikan selama 13-16 minit dan asingkan

2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, cili padi, cili merah dan tumiskan bersama bahan-bahan yang lain untuk dijadikan sos.

3. Tuangkan sos ke atas ikan yang telah siap dikukus tadi.

4. Hiriskan daun bawang, lobak merah, cili merah dan daun pasli dan hiaskan di atas ikan.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin