adsense

15 March, 2007

Santapan Jiwa:info ttg cheese...utk perkongsian bersama...


KEJU / CHEESE

wSusu (cecair) ' keju (pepejal/kental) – perlu ditambahkan enzim pengental susu iaitu enzim rennet/renin.
wenzim ini diperoleh drpd perut lembu atau kambing atau babi.
wPersoalan: Adakah lembu atau kambing tersebut disembelih mengikut syariat Islam? Enzim rennet yang banyak diperlukan diperlukan dalam pembuatan keju. Rannet dari lembu atau kambing halal sahaja tidak mencukupi.
wSemua keju diimport dari Australia, New Zealand, negara Eropah (Holland, Perancis, Denmark)

Alternatif Halal :
-Keju yang diimport dari negara-negara Muslim jika ada.
-Keju 'vegetarian' - diperbuat daripada rennet bukan haiwan : rennet tumbuhan atau rennet
microorganisma (microbial rennet) atau non-animal coagulant (pengental bukan haiwan) .

wAntara brand halal:
• Perfect Italiano Mozzarella Cheese
• Perfect Italiano Light Mozzarella Cheese
• Danland Mozzarella Cheese
• Emborg Danish Mozzarella Cheese
• Emborg Danish Camembert
• Arla Danish Mozzarella Cheese
• Arla Danish Brie
• Arla Danish Camembert
• Puck Danish Feta Cheese
• Rosenberg Danish Blue Cheese
• Australian Farmers – Blue Vien Cheese
• Pride Cheddar Cheese (dr Arab Saudi)
(Perhatian :Lihat label yang tercatit perkataan non-animal coagulant atau microbial rennet sahaja) – boleh didapati di kebanyakan pasaraya besar (Carrefour, Mydin, Giant, Fajar, Tesco dsb

No comments:

Blog Widget by LinkWithin